Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Channel Catalog


Channel Description:

ervaringsblog autisme sinds 2008
  0 0

  Het modieuze autisme is een van de drie hypes die momenteel de geestelijke gezondheidszorg domineren. Of minstens, dat beweert Allen Frances, een Amerikaanse psychiater, in zijn boek ‘Terug naar normaal’. Hoe kunnen we terug naar een normalere samenleving? In een betoog van 316 pagina’s, dat soms wat te theatraal leest, gaat Frances op zoek naar…

  martijnmartijn

  0 0

  Het labelen van kinderen met een moeilijker gedrag is een booming business. Bij ADHD duiken almaar nieuwe varianten van aandachtsuitval op, en over autisme zeggen psychiaters dat dit blijkbaar in het Vlaamse leidingwater zit. Laurent Burssens, voormalig directeur VAPH in Knack, 11 september 2013

  martijnmartijn

  0 0

  Dokter Visser bladert energie door haar papieren. ‘Vorige keer hebben we het al even gehad over het gebrek aan vooruitgang in je behandeling’. Argwanend besef ik dat ik haar nog nooit zo vrolijk heb gezien. ‘Omdat je ondanks de antidepressiva weer afwisselt met periodes waarin je je gevoel uitschakelt, hebben we binnen het behandelteam het…

  martijnmartijn

  0 0

  Will had een stoornis in het autistisch spectrum. Dat vond hij zelf wel goed klinken: het woord ‘spectrum’ kwam aardig in de richting van ‘spectaculair’. Maar Will wist dat zijn familie zich diep in hun hart voor zijn anders-zijn schaamde, en vooral zijn vader, Douglas. Douglas verlangde waarschijnlijk naar een stoerdere en socialere zoon. Wills […]

  martijnmartijn

  0 0

  Het overkomt me wel vaker, dat ik, om het even waar ik heen ga op dat moment, overspoeld wordt door een overweldigende angst. Wanneer alles lijkt samen te spannen opdat ik het huis niet zou verlaten. Of, op een ander moment, op te staan en te beginnen met taken. Of naar die activiteit te gaan […]

  martijnmartijn

  0 0

  Hulpverleners moeten niet zoeken naar wat mensen gemeen hebben maar net wat hen uniek maakt - Jim van Os

  martijnHulpverleners moeten niet zoeken naar wat mensen gemeen hebben maar net wat hen uniek maakt - Jim van OsmartijnHulpverleners moeten niet zoeken naar wat mensen gemeen hebben maar net wat hen uniek maakt - Jim van Os

  0 0

  Kirsten (34) maakt als studente geneeskunde een scriptie over mensen met een psychische beperking en hun globaal medische dossier. Ze mailt me met de vraag hoe ik de informatie in dit dossier, de informatieoverdracht, de verslaggeving beleef. Of ik hier inzage in krijg, hoe ik de communicatie hierover ervaar en welke verwachtingen ik hierover heb? In deze blog een poging tot antwoord.

  martijnmartijn

  0 0

  Een mysterieuze wandeling naar het consult van de psychiater - waarvan u de titel zelf mag verzinnen.

  martijnmartijn

  0 0

  Een bespreking van het boek Libera me ... meer specifiek het hoofdstuk rond euthanasie of stervenshulp en autisme. Een persoonlijk lezing met citaten.

  martijnLibera memartijnLibera me

  0 0

  Redenering van een psychiater (met niet al te veel voeling met autisme) tijdens een diagnostisch onderzoek in een bespreking met team en ouders bij een vrouw met een vermoeden met autisme.

  martijnmartijn

  0 0

  Twee vrouwen met autisme aan het woord in het artikel 'Wij hebben een psychische stoornis' van Michelle Iwema in Goed Gevoel, 16 december 2015. Een bespreking van dit artikel.

  martijnmartijn

  0 0

  Dirk de Wachter in Borderline times: het einde van de normaliteit (Lannoo, 2016) over vrouwen die hopen dat hun man, van wie ze denken of weten dat hij autist is,, verlangen dat hij via therapie briljant welsprekend wordt, zoals er vrouwen zijn de een borstvergroting bestellen als ze een D-cup willen.

  martijnborderline def kaft.inddmartijnborderline def kaft.indd

  0 0

  Een citaat uit 'Brein Bedriegt: autisme en normale begaafdheid' van Peter Vermeulen (Epo, 2013) over een jongen die tijdens een schoolbezoek van Vermeulen vertelt dat zijn ouders leren over autisme maar dat hij er niets over krijgt te horen.

  martijnduidelijk onderschat brein bedriegtmartijnduidelijk onderschat brein bedriegt

  0 0

  Gerrit Glas (Nederlands psychiater en filosoof) in 'Denken is meer dan brein' van Willem Schoonen in Trouw, 11 februari 2017 over de verhouding van mens met autisme en autisme.

  martijnmensen-verhouden-zich-tot-hun-stoornismartijnmensen-verhouden-zich-tot-hun-stoornis

  0 0

  Elke vijfde van de maand beschrijf ik een anekdote uit mijn leven. Deze keer gaat het over een psychiatrisch consult dat ik had op mijn prospectie naar een nieuwe psychiater, waar ik tal van dokters ontmoette die niet altijd even verwacht reageerden en een sterk verschillend beeld hadden van autisme, zeker bij volwassenen.

  martijnmartijn

  0 0

  Zes dagen lang schrijf ik elke dag op een originele manier rond een letter van het woord B-E-G-R-I en P en toon zo mijn begrip voor mensen met autisme en hun omgeving. Ik nomineer alle bloggers (met autisme) met de tag #begripvoorautisme. De zesde en laatste bijdrage gaat over de letter P.

  martijnmartijn

  0 0

  Wat kunnen we leren uit het artikel 'Hans Asperger, National Socialism, and “race hygiene” in Nazi-era Vienna' (waarvan een selectie verscheen in enkele kranten, en de reacties die daarop volgden op fora en in de pers? In deze blog een samenvatting en een opinie over de voornaamste lessen.

  martijnmartijn

  0 0

  Geloof je in autisme? Het wordt me wel eens gevraagd. In deze blog ga ik in op deze vraag, vanuit de basisidee dat ik een geus ben als het op geloven aan komt. Anders dan de sektarisch aangelegde mensen waar ik wel eens mee in contact kom, aan wie ik autisme moeilijk uitgelegd krijg.

  martijnmartijn